Categorie

donderdag 25 september 2014

Nokian WR D3 "Testsieger" in Duits-Oostenrijkse winterbandentest

De winterband Nokian WR D3 is als winnaar uit de bus gekomen bij de eerste winterbandentest van 2014 van het Duitse tijdschrift ACE Lenkrad, in samenwerking met de Duitse organisatie GTÜ en de Oostenrijkse automobielclub ARBÖ. Er zijn tien winterbanden getest in de maat 205/55 R16 onder een VW Golf.. De Nokian WR D3 kreeg het predikaat sehr emphelenswert (zeer aanbevelenswaardig), evenals de Continental Wintercontact TS850 (2e) en de Goodyear UltraGrip 9 (3e).

De Nokian WR D3 toonde zich de allerbeste op winterse ondergrond en op droog wegdek en werd gedeeld eerste op economische eigenschappen/belasting van het milieu. Bij dit onderdeel worden zaken getest als geluid, rolweerstand en prijs. Op het vierde onderdeel, veiligheid op natte ondergrond, werd een gedeeld tweede plaats gehaald. Een zeer overtuigend resultaat aldus voor deze alom geroemde Finse winterband.

De Vredestein Snowtrac 3 kwam op het onderdeel winterse omstandigheden het dichtste in de buurt bij de Nokian en scoorde ook goed op droog wegdek. Op nat wegdek en milieu-eigenschappen echter beduidend minder.  Op nat wegdek scoorde de ContiWinterContact TS850 als allerbeste, maar op droog wegdek daarentegen weer minder. Op dit laatste onderdeel toonde de Dunlop Wintersport 4D zich een zeer goede tweede.

vrijdag 19 september 2014

Energie voor elektrische auto's uit oude banden

Er wordt druk aan gewerkt om in de toekomst oude banden te gebruiken voor lithium accu's voor elektrische auto's. Het is een recycle-project van het Oak Ridge National Laboratory dat nog in de kinderschoenen staat, maar voor de toekomst als een reële optie wordt gezien.

Om  goed te kunnen functioneren beschikt een lithium accu over een anode van grafiet. De onderzoekers van Oak Ridge National  Laboratory zijn er nu in geslaagd om het grafiet te vervangen door het roet uit oude banden. Hierdoor is er dus geen noodzaak meer om kostbare natuurlijke materialen te gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat de energiecapaciteit op deze manier zelfs verhoogd wordt.

Bij de recyclage van banden naar energie snijdt het mes dus aan twee kanten. "Het idee om gerecyclede banden te gebruiken voor energieopslag biedt meerdere voordelen. Niet alleen kunnen we gebruikmaken van de voordelen van roet, maar ook wordt hiermee voorkomen dat oude banden als afvalberg het milieu belasten", laat één van de onderzoekers van het team weten.

Van band naar energie

Hoe kunnen we een oude MICHELIN band omzetten in energie?

Hiervoor zijn vier stappen beschreven door het verantwoordelijke laboratorium:
1. Banden worden versnipperd en vermalen tot kleine bestanddelen
2. De materialen worden verder verwerkt, gedroogd en verkleind
3. Door een speciaal verwarmingsproces wordt het roet geïsoleerd en geëxtraheerd
4. Het roet wordt verwerkt tot een anode voor een nieuwe accu

Bron en rechten afbeelding: http://www.ornl.gov





dinsdag 9 september 2014

Ga goed voorbereid de winter in


De R zit weer in de maand en dat betekent dat we de herfst en de winter tegemoet gaan. Voor automobilisten de tijd om weer aan winterbanden te gaan denken. In sommige omringende landen geldt een winterbandenplicht. Hierbij de belangrijkste regels.


 Goodyear UltraGrip 9
Rechten foto: goodyear.com

In Nederland zijn winterbanden volgens de wet nog niet verplicht, maar aangezien het hier gaat om de veiligheid van uzelf en anderen, zijn winterbanden ook in Nederland aan te raden. Want ook als er geen echt winterweer is, bieden winterbanden meer veiligheid. Doordat winterbanden zachter rubber hebben, bieden de banden bij een temperatuur onder de 7°C meer grip, ook als het wegdek droog is.

Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije

De wintersporters onder ons zijn sowieso gehouden aan winterbanden. Vaak wordt gedacht dat het zogenaamde sneeuwvloksymbool hiervoor leidend is, maar voor Oostenrijk gaat dit niet op. Daar is juist de markering M+S (modder en sneeuw) bepalend en moeten de banden minimaal 5 millimeter profiel hebben. De winterbandenplicht in Oostenrijk geldt voor winterse omstandigheden in de periode van 1 november tot 15 april.

Voor Tsjechië en Slowakije is eveneens de M+S-markering leidend. De periode is niet aangegeven en de minimale profieldiepte dient, net als in de meest landen, 4 millimeter te zijn.

Ook in bijna alle andere landen is M+S wettelijk gezien afdoende. Laat dat u er echter niet van weerhouden voor winterbanden met het sneeuwvloksymbool (ijskristalletje met bergje) te kiezen, omdat deze banden alle eigenschappen van een winterband bezitten en automatisch vaak ook de markering M+S hebben.

Duitsland en Luxemburg

In Luxemburg geldt vanaf oktober 2012 eveneens een winterbandenplicht en deze is vergelijkbaar met die in Duitsland. Bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijzel, ijzige wegen of rijp, moeten banden onder de auto gemonteerd zijn met de markering M+S en/of het sneeuwvloksymbool. In Luxemburg geldt daarbij nog de verplichting dat het vier identieke banden moeten zijn. Daar kunt u dus bijvoorbeeld niet voor met MICHELIN Alpin 5 en achter met ContiWinterContact 5P rijden.

Voor Duitsland en Luxemburg gelden geen begin- en einddatum. Op ieder moment dat er winterse omstandigheden zijn, geldt de regeling, zowel voor inwoners als passanten.

In Frankrijk en Italië geldt geen algemene winterbandenplicht, maar geldt dit net als in Zwitserland en België voor bepaalde trajecten, waaronder de bergpassen.