Categorie

dinsdag 21 oktober 2014

Snowtrac 5 nieuwste telg van Vredestein

De vaderlandse bandenfabrikant Vredestein toont zich de laatste jaren uitermate innovatief en heeft zich daarmee een plaats verworven tussen de grote jongens in de internationale bandenmarkt. Regelmatig worden nieuwe banden gepresenteerd die nog beter aansluiten bij de hedendaagse omstandigheden en auto's. Zowel op het gebied van zomerbanden, all seasons-banden als winterbanden heeft Vredestein zich dubbel en dwars bewezen met comfort, veiligheid, prestaties en levensduur.

De nieuwste telg uit de Vredestein familie is de Winterband Snowtrac 5. Bij deze band zit het innovatieve aspect in de lamellen, die in wisselende vorm, richting en profieldiepte zijn aangebracht. Hierdoor wordt nog meer grip verkregen op nat, ijzig en besneeuwd wegdek. De massieve middenrib zorgt voor extra stabiliteit, wat tot een betere handling leidt. Door in de dwars- en langsgroeven van het loopvlak vele, van formaat verschillende, vlakken aan te brengen, wordt geluid geabsorbeerd en wordt de band stiller. Dit staat bij Vredestein bekend als Stealth Design.

De Vredestein Snowtrac 5 is beschikbaar voor kleinere en middelgrote auto's in de velgmaten 14 tot en en met 16 inch.

dinsdag 7 oktober 2014

De banden op de autobeurs in Parijs

In Parijs wordt van 4 tot 19 oktober de toonaangevende autosalon Mondial de l'Automobile gehouden. Het is niet nieuw dat ook de belangrijkste bandenfabrikanten op deze beurs van de partij zijn. Deels om hun assortiment onder de aandacht te brengen, maar zeker ook om de nieuwste technische innovaties aan het grote publiek te tonen.

MICHELIN - altijd present
Met een opvallende ideaal gesitueerde stand is MICHELIN niet te missen op de Parijse autobeurs. Het middelpunt is een Formule E Renault, niet geheel verrassend, gezien de MICHELIN banden van deze auto.

Wat met name opvalt bij de Franse bandengigant is de high tech. De stand doet denken aan een i-Store met zacht licht en een zijdelingse presentatie van banden. Nergens papieren informatie, maar alleen maar touch screens met informatie over de producten. Veel gericht op ontwikkeling en innovatieve technologieën, ook met verwijzingen naar de historie van het merk, met de winterband MICHELIN X M+S 100.

De bezoekers worden ontvangen en te woord gestaan door professionals uit het vak. Een groot contrast met de naburige stands en wat ons betreft een geslaagde opzet.

Rechten foto: Michelin Frankrijk


Bridgestone banden in Parijs
Wat kunnen we zeggen over de aanwezigheid van Bridgestone?

Een andere manier van presentatie zien we bij Bridgestone. Daar wordt het oog van de bezoekers wel getrokken door de zogenaamde beursbabes. Van de banden zien we enkele modellen uit het personenautosegment, waaronder de band Bridgestone Ecopia EP500 Ologic, bekroond met de bandentechniekprijs van het jaar (Tire Technology of the Year), in het kader van de jaarlijkse Tire Technology International Awards for Innovation and Excellence 2014.

De Ologic is speciaal ontwikkeld voor de nieuwe elektrische BMW i3, die eveneens op de stand van Bridgestone te vinden is. Ook is bij Bridgestone één van de laatste innovaties op bandengebied te zien, de luchtvrije band Air Free Concept.

Rechten foto: Bridgestone Frankrijk

vrijdag 3 oktober 2014

Banden recyclen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Voor het recyclen van gebruikte producten zijn vaak knappe koppen en jarenlang onderzoek nodig. Dit hoeft echter lang niet altijd. Met een beetje creativiteit en goede wil kunnen gebruikte autobanden gebruikt worden voor leuke en/of praktische projecten, zowel voor eigen gebruik als voor het openbaar nut.

Het hergebruiken van banden is natuurlijk niet nieuw. Langs circuits worden ze al jaren gebruikt als stootrand en bij cross-circuits zien we ze vaak half in de grond als markering van het circuit. Door boeren worden ze al jaren gebruikt om het plastic op een kuilvoerbult op de plaats te houden.

Zonder ook maar iets aan de band te hoeven veranderen kunt u er zelf echter ook vele dingen mee doen.  Bijvoorbeeld gebruiken als een verhoogd perkje in de tuin. U plaatst de  band horizontaal,vult deze met aarde en vervolgens kunt u er bloemen, planten, kruiden of groenten in laten groeien. Als u kinderen heeft en een boom met een overhangende tak, kan er heel gemakkelijk een schommel van uw oude winterband gemaakt worden. Hier is het natuurlijk wel zaak de degelijkheid en veiligheid in acht te nemen.

Als we iets groter denken, zouden banden ook gebruikt kunnen worden als isolatie van een houten huis. De banden worden dan op elkaar gelegd en gevuld met grond en aan de buiten- en binnenzijde bekleed met hout. Voor de creatievelingen kunnen er in de bouw nog veel meer dingen mee gedaan worden. Dit bewezen onder meer de architecten Denis Oudendijk en Jan Kröbbe van Refunc in 2007 met het project Maison Gomme, waarbij een tuinhuis/serre werd gemaakt met oude autobanden als belangrijkste ingrediënt.

Door de banden simpelweg te vermalen kunnen ze worden gebruikt in geluidswallen of bij de aanleg van wegen of brugfunderingen.

Gelukkig wordt wereldwijd hard gewerkt aan schonere producten en aan steeds vernuftiger manieren van  hergebruik. Maar zoals u ziet, kunnen we op een simpele wijze ook al heel veel bijdragen.


Maison Gomme, gerealiseerd door Refunc.