Naar aanleiding van het onlangs in Parijs afgesloten milieuakkoord COP21 heeft Michelin een blik op de toekomst van de banden geworpen met haar directeur Research & Development Terry Gettys. De band van de toekomst moet volgens hem aan de volgende voorwaarden voldoen: veiliger, schoner, zuiniger, minder grondstoffen bevatten en informatie verstrekken.
De eisen die volgens Gettys aan de band van de toekomst moeten worden gesteld zijn de volgende:
Michelin was één van de eerste bandenfabrikanten die met een groene band kwam, de MICHELIN Energy Saver, inmiddels opgevolgd door de Energy Saver +.
Bron en rechten afbeelding: michelin.com |
Verlies door rolweerstand compenseren
Naar aanleiding van COP21 benadrukt Michelin maar al te graag nog eens de hoge ambities die het zichzelf heeft opgelegd om in de komende decennia de CO2 te verminderen. Gettys onderkent het belang hiervan. Hij stelt dat één op de vijf benzinetanks bij personenauto nodig zijn om krachtverlies door de rolweerstand van banden te compenseren. Bij vrachtwagens is dit zelfs één op drie. Voor de afdeling R&D van Michelin is dit een enorme uitdaging, met name omdat alle veranderingen niet te koste van de prestaties van de banden en het rijgenot mogen gaan.De eisen die volgens Gettys aan de band van de toekomst moeten worden gesteld zijn de volgende:
- verbeterde grip, robuuster en langere levensduur
- meer gebruik van gerecyclede materialen
- minder uitstoot van CO2
- communicatie tussen band en voertuig, om informatie te verschaffen
Michelin was één van de eerste bandenfabrikanten die met een groene band kwam, de MICHELIN Energy Saver, inmiddels opgevolgd door de Energy Saver +.
Fantastisch dat ze het milieuvriendelijker willen gaan aanpakken en meedenken met de toekomst. Ik rijd al 10 jaar met Michelin banden en ben daar nog steeds heel te spreken over.
BeantwoordenVerwijderen