Categorie

vrijdag 17 mei 2013

Prestaties runflat banden verbeterd

Rechten foto: www.adac.de

Uit testen van de ADAC en de ÖAMTC, de Duitse en Oostenrijkse evenknieën van de ANWB, is gebleken dat runflat banden van Bridgestone minimaal dezelfde prestaties leveren als de reguliere banden. Op natte ondergrond presteerden de runflat banden zelfs licht beter. Het enige minpuntje blijft dat ze iets minder comfort bieden.

Testen

De testen werden uitgevoerd met een BMW uit de 1 serie en een Golf VI. Getest werden de Turanza ER300, de Turanza ER300 Ecopia, de Potenza S001 en de winterband Blizzak LM32. Met deze banden werden testen uitgevoerd op droog wegdek, nat wegdek en werden comfort, brandstofverbruik en doorrijden met lekke band getest. De winterbanden werden ook in de sneeuw en op ijs getest.

Op droge ondergrond was geen verschil en bij brandstofefficiëntie was alleen de runflat-versie van de Turanza ER300 iets royaler. Bij deze zelfde band won de runflat het op natte ondergrond, wat ook gold  voor de Blizzak LM32. Bij deze winterband was er overigens geen verschil tussen de reguliere versie en de runflat-versie op ijs en in de sneeuw. Geheel volgens de verwachting waren de runflat banden "deutlich besser" als het gaat om doorrijden met een lekke band. Wellicht werd dit getest om te kijken of runflat banden ook daadwerkelijk doen wat ze beloven.

Doorrijden met lekke band

Runflat banden zien we vooral veel bij de grotere bandenmaten voor krachtige sportieve auto's. Het voordeel van deze banden is dat door een stugge wang (zijvlak) na een lek met aangepaste snelheid nog ongeveer 80 kilometer kan worden doorgereden. Nadeel is dat de band op sommige onderdelen iets minder presteert dan dezelfde band zonder runflat.

Uit deze test blijkt dat Bridgestone er in elk geval in geslaagd lijkt te zijn om de prestaties van runflat banden te verbeteren. Daarbij moet wel aangetekend worden dat bij de test niet alle aspecten van de rij-eigenschappen van een band zijn meegenomen. ADAC concludeert dan ook de de nadelen op z'n minst steeds minder worden.

Bron: www.bandenportaal.nl - www.adac.de - www.oeamtc.at

Geen opmerkingen:

Een reactie posten