Categorie

donderdag 4 april 2013

Bandenmarkt in beweging

De bandenmarkt zit niet stil. Bandenfabrikanten dienen in te spelen op de eisen van de moderne tijd en de toenemende concurrentie. Banden dienen niet alleen meer goed te presteren, maar dienen ook minder belastend voor het milieu en brandstofbesparend te zijn. Daarnaast stelt de consument steeds hogere eisen aan rijcomfort. De vraag naar stille banden neemt alleen maar toe.

Nanotechnologie

Bandenfabrikanten tonen zich inventief en proberen op alle mogelijke manieren de zogenaamde nieuwe band te ontwikkelen: een band die grofweg gezegd grip combineert met minder rolweerstand, wat tegen de wetten van de natuurkunde ingaat. Toch weet men tegenwoordig door toepassing van nanotechnologie en gebruik van steeds meer natuurlijke materialen steeds dichter bij de perfecte band te komen. Neerlands trots Vredestein is begonnen met de verwerking van paardenbloemen in het rubber, Yokohama zoekt het in sinaasappelschillen en Pirelli doet het met schillen van Braziliaanse rijst. Op het sinds 1 november 2012 geldende  Europese bandenlabel zien we dan ook steeds meer banden die zowel op grip op nat wegdek als brandstofefficiëntie hoog scoren.

Banden in verschillende kleuren

Naast veiligheid, comfort en milieuaspecten komt er binnenkort een nieuwe verandering aan. Bijna alle producten die we kennen, zijn er in verschillende vormen en kleuren. De autoband vormt hier als één van de weinige producten een uitzondering op. Op een enkele whitewall-band of band met witte belettering na, zijn banden zwart, zwart en nog eens zwart. Rond zullen ze altijd blijven, maar in navolging van bijvoorbeeld voetbalschoenen, zal de zwarte kleur in de toekomst geen vanzelfsprekendheid meer zijn. Waar anders dan in Azië zijn de eerste berichten opgedoken dat er gewerkt wordt aan productielijnen met gekleurde banden.

Of het over vijf jaar is, of over tien jaar of wellicht twintig jaar. Er komt een dag dat men zich niet meer kan voorstellen dat autobanden alleen maar zwart waren...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten