Categorie

dinsdag 18 februari 2014

Nokian winterband met regelbare spikes

Nokian viert de 80-jarige verjaardag van de eerste winterband (Nokian Hakkapeliitta) met de presentatie van een conceptband die, afhankelijk van de omstandigheden, gespijkerd of niet-gespijkerd is. Eenvoudigweg door een druk op de knop in de auto. Zie onderstaande video.


De automobilist kan, al naar gelang de omstandigheden, kiezen om met of zonder spikes te rijden. De spikes zijn gemonteerd in de banden en kunnen als een mini-antenne naar buiten of naar binnen geschoven worden. Dit alles door één simpele druk op de knop van de automobilist voor alle spikes in alle vier banden tegelijkertijd. Bij normale winterse omstandigheden rijdt u met gewone winterbanden en bij extreme ijzige winterse omstandigheden rijdt u met spikes.

Voorlopig betreft het een conceptband en aangezien in de auto een knop aanwezig dient te zijn om de spikes te bedienen, zal de band nog niet meteen in productie worden genomen. De basis voor deze band is de gespijkerde winterband Nokian Hakkapeliitta 8 SUV, die in Nederland niet wordt toegelaten op de openbare weg. Of  een band met instelbare spikes op den duur in Nederland zal worden toegelaten is nog maar de vraag.  In eerste instantie is de band ook ontwikkeld voor de omstandigheden in de Scandinavische landen.

De Finse bandenfabrikant Nokian is de uitvinder van de winterband. In 1934 werd de Hakkapeliitta op de markt gebracht en sindsdien geldt Nokian nog altijd als één van de specialisten op het gebied van winterbanden. Onder de huidige modellen vinden we onder meer de Nokian WR D3, die onder alle omstandigheden in de winter presteert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten