Categorie

woensdag 15 juni 2016

Ga veilig op vakantie: check uw banden!

Voor wintersporters zijn goede winterbanden vanzelfsprekend. In de zomermaanden geldt de winterbandenplicht niet en dat kan soms tot gemakzucht leiden. Blijf echter ook voor de zomervakantie alert op uw banden. Check de algehele staat van uw banden, de bandenspanning en de profieldiepte.


Natuurlijk is het verstandig om gedurende het gehele jaar uw banden in de gaten te houden. Voordat u op vakantie gaat, is het echter extra belangrijk! De auto wordt dan gedurende een langere periode zwaar belast en bovendien is het vaak extra onhandig en zuur om een eind van huis in een ander land pech te hebben, laat staan een ongeval. Door ruim voordat u op vakantie gaat te controleren of alles in orde is, gaat u met een relaxed gevoel op vakantie en kunt u te volle van uw van vakantie genieten. Als er dan nog iets  geregeld moet worden, heeft u de tijd dit te doen en hoeft dit niet nog even in de laatste dagen voor de vakantie, met soms als gevolg dat het er bij blijft...

Bandenspanning

Om te weten wat de juiste bandenspanning voor uw auto is, opent u eenvoudigweg de voordeur aan de bestuurderszijde of het tankklepje. Bij bijna alle auto's is dan op deze plekken een plaatje te vinden met de juiste bandenspanning. Mocht dit in uw geval onverhoopt niet zo zijn, dan is het vaak ook te vinden in het technische gegevens-gedeelte van de handleiding van uw auto. En anders vindt u het op de overzichtskaarten die vaak te vinden zijn bij een punt waar u uw banden kunt oppompen. Soms is er een verschil tussen voor en achter en tussen normaal gebruik en intensief gebruik, zoals zwaar beladen op de snelweg op vakantie.

Het profiel dient minimaal 1,6 mm te zijn. Het is sowieso niet aan te raden om helemaal tot op de limiet door te rijden, maar als u de banden voor de vakantie checkt, weet dan dat er nog de nodige kilometers bijkomen en er een kans is dat u op de terugweg met versleten banden rijdt. Staat er een lange reis op het programma, zorg dan dan u nog minimaal drie millimeter profiel heeft.

DOT-code

Gaat u met de caravan of camper, kijk dan goed of de banden geen haarscheurtjes hebben. Doordat een caravan weinig gebruikt wordt en veel stilstaat is er sneller een risico op uitdroging van de banden, wat haarscheurtjes tot gevolg heeft. De vereniging VACO, de bedrijfsorganisatie voor de banden- en wielenbranche, adviseert dan ook om caravanbanden met een productiedatum ouder dan zes jaar regelmatig te controleren en banden met de productiedatum ouder dan tien jaar uit voorzorg te vervangen. Deze productiedatum is te zien aan de zogenaamde DOT-code, die vermeld is op de zijkant van de band. Deze wordt weergegeven door de letters DOT gevolgd door vier of meerdere cijfers. Zijn het er meer dan vier, dan neemt u de laatste vier. De eerste 2 hiervan vormen het weeknummer en de laatste twee het jaartal van productie. Veel Nederlandse verzekeringsmaatschappijen stellen tegenwoordig zelfs de eis dat caravan- en camperbanden niet ouder dan zes jaar mogen zijn.

Het team van Topbanden en Toopneus wenst u voor de komende zomer alvast een heerlijke en ontspannen vakantie en een veilige reis naar uw bestemming! Mocht u nieuwe banden nodig zijn, dan kunnen wij die vanzelfsprekend zeer gunstig op ieder adres in Nederland en BelgiĆ« bezorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten