Categorie

vrijdag 11 oktober 2013

Tijd voor winterbanden nadert

Foto: www.verkeerspro.nl

De zomer ligt nog niet zolang achter ons, maar het moment om uw auto weer te voorzien van winterbanden komt met rasse schreden dichterbij. Over twee weken wordt de klok een uur terug gezet en daarmee gaat de wintertijd in. Een goed moment om de winterbanden te laten monteren. De Nederlandse vakorganisatie voor de bandenbranche, de VACO, is inmiddels ook weer gestart met de campagne de bandenwisselweken, om de automobilist hier op attent te maken.


In Nederland zijn winterbanden volgens de wet nog niet verplicht, maar aangezien het hier gaat om de veiligheid van uzelf en anderen, zijn winterbanden ook in Nederland aan te raden. Want ook als er geen echt winterweer is, bieden winterbanden meer veiligheid. Doordat winterbanden zachter rubber hebben, bieden de banden bij een temperatuur onder de 7°C meer grip, ook als het wegdek droog is.

De wintersporters onder ons zijn sowieso gehouden aan winterbanden. Vaak wordt gedacht dat het zogenaamde sneeuwvloksymbool hiervoor leidend is, maar voor Oostenrijk gaat dit niet op. Daar is juist de markering M+S (modder en sneeuw) bepalend. Ook in de meeste andere landen is deze markering wettelijk gezien afdoende. Laat dat u er echter niet van weerhouden voor winterbanden met het sneeuwvloksymbool (ijskristalletje met bergje) te kiezen, omdat deze banden alle eigenschappen van een winterband bezitten en automatisch vaak ook de markering M+S hebben.

Een band die in meerdere testen als winnaar uit de bus is gekomen, is de Continental WinterContact TS850. Een band die in vrijwel alle omstandigheden uitblinkt. Andere banden die in deze testen hoog scoren zijn onder andere de MICHELIN Alpin 4, de Dunlop Winter Sport 4D, de Firestone Winterhawk 2 EVO, de Semperit Speed Grip 2, de Nokian WR D3 en de Vredestein Snowtrac 3 of Vredestein Wintrac Xtreme. Laatstgenoemde banden van Nokian en Vredestein krijgen bovendien lovende recensies van de gebruikers en kunnen we u derhalve warm aanbevelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten