Categorie

woensdag 22 januari 2014

Groene banden - of oranje?

Groen is in, ook in de bandenwereld, onder de noemer de groene band. Maar wanneer is een band groen en hoe herkennen we een groene band? Kan het bandenlabel ons een indicatie geven? Jazeker. Als een band op het bandenlabel een A noteert voor brandstofbesparing, kunnen we concluderen dat er, naast besparing op brandstof zelf, ook sprake is van een productieproces met oog voor het milieu. Dat mag u van ons aannemen.

Wat is een groene band?

Er zijn twee belangrijke aspecten die een band tot groene band maken.

Het eerste aspect is het materiaal waaruit de band is opgebouwd. Bandenfabrikanten zijn op het gebied van de ontwikkeling van banden al jaren op zoek naar steeds schonere materialen. Het streven is steeds minder oliehoudende en organische materialen te gebruiken.

Zo heeft MICHELIN vorige week de nieuwste band gepresenteerd op basis van zonnebloemolie. YOKOHAMA gebruikt olie van sinaaspappelschillen voor de  reeds enige tijd op de markt zijnde band BluEarthTOYO gebruikt notenschillen en bamboe-extract en Vredestein zoekt het in paardenbloemen.


Het tweede aspect waaraan een band moet voldoen om door het leven te mogen gaan als groene band is de brandstofbesparing die de band oplevert, te zien op het bandenlabel. Deze brandstofbesparing wordt verkregen door een lagere rolweerstand en een lagere rolweerstand geldt vaak voor de banden waarbij natuurlijke materialen zijn verwerkt in het rubber. Het gevolg is minder CO² uitstoot.

We zien tegenwoordig aan de ene kant het aantal groene banden toenemen en aan de andere kant groene banden steeds groener worden. Het milieu is hierbij uiteindelijk de winnaar en Topbanden beveelt van harte de fabrikanten aan die inversteren in onderzoek naar schonere banden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten