Categorie

vrijdag 19 september 2014

Energie voor elektrische auto's uit oude banden

Er wordt druk aan gewerkt om in de toekomst oude banden te gebruiken voor lithium accu's voor elektrische auto's. Het is een recycle-project van het Oak Ridge National Laboratory dat nog in de kinderschoenen staat, maar voor de toekomst als een reële optie wordt gezien.

Om  goed te kunnen functioneren beschikt een lithium accu over een anode van grafiet. De onderzoekers van Oak Ridge National  Laboratory zijn er nu in geslaagd om het grafiet te vervangen door het roet uit oude banden. Hierdoor is er dus geen noodzaak meer om kostbare natuurlijke materialen te gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat de energiecapaciteit op deze manier zelfs verhoogd wordt.

Bij de recyclage van banden naar energie snijdt het mes dus aan twee kanten. "Het idee om gerecyclede banden te gebruiken voor energieopslag biedt meerdere voordelen. Niet alleen kunnen we gebruikmaken van de voordelen van roet, maar ook wordt hiermee voorkomen dat oude banden als afvalberg het milieu belasten", laat één van de onderzoekers van het team weten.

Van band naar energie

Hoe kunnen we een oude MICHELIN band omzetten in energie?

Hiervoor zijn vier stappen beschreven door het verantwoordelijke laboratorium:
1. Banden worden versnipperd en vermalen tot kleine bestanddelen
2. De materialen worden verder verwerkt, gedroogd en verkleind
3. Door een speciaal verwarmingsproces wordt het roet geïsoleerd en geëxtraheerd
4. Het roet wordt verwerkt tot een anode voor een nieuwe accu

Bron en rechten afbeelding: http://www.ornl.gov

Geen opmerkingen:

Een reactie posten