Categorie

dinsdag 9 september 2014

Ga goed voorbereid de winter in


De R zit weer in de maand en dat betekent dat we de herfst en de winter tegemoet gaan. Voor automobilisten de tijd om weer aan winterbanden te gaan denken. In sommige omringende landen geldt een winterbandenplicht. Hierbij de belangrijkste regels.


 Goodyear UltraGrip 9
Rechten foto: goodyear.com

In Nederland zijn winterbanden volgens de wet nog niet verplicht, maar aangezien het hier gaat om de veiligheid van uzelf en anderen, zijn winterbanden ook in Nederland aan te raden. Want ook als er geen echt winterweer is, bieden winterbanden meer veiligheid. Doordat winterbanden zachter rubber hebben, bieden de banden bij een temperatuur onder de 7°C meer grip, ook als het wegdek droog is.

Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije

De wintersporters onder ons zijn sowieso gehouden aan winterbanden. Vaak wordt gedacht dat het zogenaamde sneeuwvloksymbool hiervoor leidend is, maar voor Oostenrijk gaat dit niet op. Daar is juist de markering M+S (modder en sneeuw) bepalend en moeten de banden minimaal 5 millimeter profiel hebben. De winterbandenplicht in Oostenrijk geldt voor winterse omstandigheden in de periode van 1 november tot 15 april.

Voor Tsjechië en Slowakije is eveneens de M+S-markering leidend. De periode is niet aangegeven en de minimale profieldiepte dient, net als in de meest landen, 4 millimeter te zijn.

Ook in bijna alle andere landen is M+S wettelijk gezien afdoende. Laat dat u er echter niet van weerhouden voor winterbanden met het sneeuwvloksymbool (ijskristalletje met bergje) te kiezen, omdat deze banden alle eigenschappen van een winterband bezitten en automatisch vaak ook de markering M+S hebben.

Duitsland en Luxemburg

In Luxemburg geldt vanaf oktober 2012 eveneens een winterbandenplicht en deze is vergelijkbaar met die in Duitsland. Bij winterse omstandigheden, zoals sneeuw, ijzel, ijzige wegen of rijp, moeten banden onder de auto gemonteerd zijn met de markering M+S en/of het sneeuwvloksymbool. In Luxemburg geldt daarbij nog de verplichting dat het vier identieke banden moeten zijn. Daar kunt u dus bijvoorbeeld niet voor met MICHELIN Alpin 5 en achter met ContiWinterContact 5P rijden.

Voor Duitsland en Luxemburg gelden geen begin- en einddatum. Op ieder moment dat er winterse omstandigheden zijn, geldt de regeling, zowel voor inwoners als passanten.

In Frankrijk en Italië geldt geen algemene winterbandenplicht, maar geldt dit net als in Zwitserland en België voor bepaalde trajecten, waaronder de bergpassen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten