Categorie

vrijdag 3 oktober 2014

Banden recyclen hoeft niet ingewikkeld te zijn

Voor het recyclen van gebruikte producten zijn vaak knappe koppen en jarenlang onderzoek nodig. Dit hoeft echter lang niet altijd. Met een beetje creativiteit en goede wil kunnen gebruikte autobanden gebruikt worden voor leuke en/of praktische projecten, zowel voor eigen gebruik als voor het openbaar nut.

Het hergebruiken van banden is natuurlijk niet nieuw. Langs circuits worden ze al jaren gebruikt als stootrand en bij cross-circuits zien we ze vaak half in de grond als markering van het circuit. Door boeren worden ze al jaren gebruikt om het plastic op een kuilvoerbult op de plaats te houden.

Zonder ook maar iets aan de band te hoeven veranderen kunt u er zelf echter ook vele dingen mee doen.  Bijvoorbeeld gebruiken als een verhoogd perkje in de tuin. U plaatst de  band horizontaal,vult deze met aarde en vervolgens kunt u er bloemen, planten, kruiden of groenten in laten groeien. Als u kinderen heeft en een boom met een overhangende tak, kan er heel gemakkelijk een schommel van uw oude winterband gemaakt worden. Hier is het natuurlijk wel zaak de degelijkheid en veiligheid in acht te nemen.

Als we iets groter denken, zouden banden ook gebruikt kunnen worden als isolatie van een houten huis. De banden worden dan op elkaar gelegd en gevuld met grond en aan de buiten- en binnenzijde bekleed met hout. Voor de creatievelingen kunnen er in de bouw nog veel meer dingen mee gedaan worden. Dit bewezen onder meer de architecten Denis Oudendijk en Jan Kröbbe van Refunc in 2007 met het project Maison Gomme, waarbij een tuinhuis/serre werd gemaakt met oude autobanden als belangrijkste ingrediënt.

Door de banden simpelweg te vermalen kunnen ze worden gebruikt in geluidswallen of bij de aanleg van wegen of brugfunderingen.

Gelukkig wordt wereldwijd hard gewerkt aan schonere producten en aan steeds vernuftiger manieren van  hergebruik. Maar zoals u ziet, kunnen we op een simpele wijze ook al heel veel bijdragen.


Maison Gomme, gerealiseerd door Refunc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten