Categorie

donderdag 27 november 2014

Band zonder lucht wordt werkelijkheid

Het gaat gebeuren. We betreden het tijdperk van de luchtloze band. Al enkele jaren wordt erover gesproken en er zijn al meerdere prototypes bekend, onder meer van Bridgestone. Die andere grote bandenfabrikant, Michelin, opent binnenkort de eerste fabriek waar de luchtloze band X TWEEL wordt gefabriceerd!

Op de Mondial de l'automobile in Parijs in 2004 presenteerde de Franse bandenfabrikant dit project. Tien jaar later kunnen de vruchten van het onderzoek- en ontwikkelingswerk geplukt worden en wordt in de Amerikaanse staat South-Carolina een 12.500 m² grote fabriek geopend voor de productie van deze luchtloze band voor de industriële markt en bijvoorbeeld John Deere zitmaaiers.

Een band die nooit lucht tekort komt?


Bron en rechten afbeelding: michelin.com

We kunnen beter zeggen, een band die nooit lucht nodig heeft. Deze band hoeft nooit opgepompt te worden en kan niet lek raken. En in de industriële sector, waar op bouwplaatsen bovendien vaak steentjes en andere scherpe voorwerpen aanwezig zijn, kan dit snel duizenden euro's besparen. Geen kosten van een vervangende band, geen reparatiekosten en geen verloren tijd als een graafmachine stilstaat.

Het systeem is eenvoudig.De band heeft een stugge naaf die verbonden is met vervormbare compartimenten van polyurethaan, die als één geheel functioneren.

De door Michelin gelanceerde slogan geeft precies de voordelen van de luchtloze band aan: geen onderhoud, gen compromis, geen verloren tijd.

Deze Michelin-band kent in eerste instantie drie uitvoeringen: een all-terrain versie, vooral geschikt voor compacte graafmachines, een hardere versie en een band voor zitmaaiers.

Deze revolutie in bandenland is met veel lof ontvangen door de pers en het publiek, dat niet kan wachten om het te gebruiken. De band X TWeel was de grote winnaar van de Edison Awards 2013 en door Time Magazine is de band omschreven als "één van de meest indrukwekkende uitvindingen van het jaar."

Voor video's van deze band in actie en testen kunt u de officiële site van de band X TWeel bezoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten