Categorie

donderdag 17 maart 2016

IntelliGrip: conceptband Goodyear voor zelf rijdende auto's

De Autosalon in Genève is een gewild evenement voor auto- en bandenfabrikanten om nieuwtjes aan de wereld te tonen. Eén van de meest opmerkelijke was de afgelopen editie wellicht de IntelliGrip van Goodyear. Een conceptband met geavanceerde sensortechnologie voor de eerste generatie autonoom rijdende auto's.

Bron en rechten afbeelding: Goodyear.eu

De verwachting is dat in de komende tien jaren zelf rijdende auto's daadwerkelijk deel gaan uitmaken van het straatbeeld. Uit onderzoek is gebleken dat de consument hierbij erg veel waarde hecht aan botsbeschermingstechnologie. De band speelt als contact met de weg een belangrijke rol hierin.

De technologieën die toegepast worden bij de band en de auto van de toekomst zijn vooral toegespitst op vernuftige communicatie tussen de autoband en het voertuig. Goodyear heeft hiervoor speciale algoritmes ontwikkeld die rekening houden met variabele factoren als bandenspanning en temperatuur van de band om het controlesysteem in de auto van de juiste informatie te kunnen voorzien.


Nat wegdek: snelheid minderen

Een aspect dat voor velen het meest tot de verbeelding zal spreken is de informatie die de band doorgeeft over de staat van het wegdek. Bij een glad of nat wegdek zal de band deze informatie doorsturen naar het managementsysteem van de auto en zal de snelheid worden aangepast. De onderlinge communicatie zorgt ook voor een verkorte remweg, beter bochtgedrag, geoptimaliseerde stabiliteit en optimale samenwerking met botspreventiesystemen.

Bij de ontwikkeling van de band werkt Goodyear samen met meerdere autofabrikanten. De micorchip van de IntelliGrip is ontwikkeld door Huf, een toonaangevende fabrikant op het gebied van mechanische en elektronische sluitsystemen, bandenspanningscontrolesystemen en telematische systemen voor de wereldwijde auto-industrie.

Goodyear is al jaren één van de leiders in de bandenbranche. Net als andere toonaangevende bandenproducenten wordt veel geïnvesteerd in innovatie. Het assortiment van het Amerikaanse bandenmerk is zeer ruim. Op Topbanden is voor iedere auto de juiste Goodyear band te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten